Cat Tail Language: Dekoding Your Feline's Flick | Flott kjæledyrpleie (2023)

Folk som ikke forstår katter, antar feilaktig at våre kattevenner er altfor reservert. Imidlertid vet ekte katteelskere hvor uttrykksfulle katter er.

Katter ønsker å bli forstått, men de snakker et helt annet språk enn oss mennesker, og språket deres er komplekst.

For å utdype båndet vårt til kattene våre og sørge for livskvaliteten deres, må vi kjæledyrforeldre bli flerspråklige ved å lære kattehalespråket slik at vi kan "chatte" med kattene våre.

Forstå kattens hale: Det grunnleggende

Cat Tail Language: Dekoding Your Feline's Flick | Flott kjæledyrpleie (1)

En katts haleposisjon er en måte en katt kommuniserer med mennesker så vel som andre katter og dyr.

Den lange swishy halen til en katt er en viktig struktur. Halen er en fortsettelse av ryggraden, og omfatter mellom 18 til 20 kaudale ryggvirvler hos de fleste huskattearter. En katts haleanatomi består av pels, hud, bein, blodårer, nerver og en liten mengde muskler. Nervetilførselen til en katts hale kontrollerer den som svar på stimuli.

Noen katteraser er født med en forkortet eller fraværende hale (som manx). Det er vanskeligere å evaluere oppførselen til disse katterasene siden det ikke er mulig å stole på haleposisjonering.

En katts hale fungerer ikke bare i kommunikasjon. Den er også viktig ved balansering når den løper eller hopper eller som motvekt når en katt går på en smal overflate eller plutselig endrer retning når den løper eller sporer byttedyr. Tross alt er katter vertikalt tilbøyelige skapninger. Når de ikke sover opptil 18-20 timer per dag, hopper og klatrer de ofte, enten de er i naturen eller hjemme.

Katthalehelse

Cat Tail Language: Dekoding Your Feline's Flick | Flott kjæledyrpleie (2)

(Video) Cat's Tail Meaning: What Your Cat's Tail Says About Her Mood | Chewy

En sunn hale er viktig for en katts generelle velvære, og haleskader kan forårsake alvorlig smerte, ubehag og stress for kattene våre.

Selv om selve ryggmargen ender før halen, kan nerveskader på halen (som skade forårsaket av haletrekking) forårsake traumatiske ryggradsskader hos katter. Halebrudd kan også forekomme.

Alvorlige eller ikke-helende skader på halen kan kreve amputasjon av en veterinær. Heldigvis tolereres denne kirurgiske prosedyren godt av de fleste katter.

Kattehaleposisjoner og hva de betyr

Cat Tail Language: Dekoding Your Feline's Flick | Flott kjæledyrpleie (3)

Katter kommuniserer på mange måter. De vokaliserer ved å mjau og hvese, og de viser ikke-verbale signaler gjennom kroppsholdning samt øye- og øreposisjonering.

I tillegg er kattehaler veldig uttrykksfulle, og posisjonen til kattens hale er en annen metode som katten din kan "snakke" til deg på – kommuniserer sine preferanser, følelser og til og med tegn på sykdom eller skade.

Så hva prøver alle huskattens forskjellige haleposisjoner å fortelle deg? Her er en nyttig oversikt.

Står rett opp

Cat Tail Language: Dekoding Your Feline's Flick | Flott kjæledyrpleie (4)

En katt med en oppreist hale som peker mot himmelen er en glad katt. Denne haleposisjonen ligner på et menneskelig smil. En hale som står rett opp er en vanlig hilsen, som avslører at en katt er selvsikker, fornøyd og villig til å samhandle med andre katter eller mennesker.

(Video) Cat Body Language 101

Vennlige katter med denne halestillingen viser andre kattedyr at de ikke er konfronterende, noe som reduserer muligheten for en konflikt.

Du kan også legge merke til at halespissen raskt kan dirre eller surre mens du er i denne oppreiste stillingen, noe som indikerer at katten din er spesielt glad. Kjæledyrforeldre bør belønne disse glade kattungene med oppmerksomhet og ros.

Det krøllede spørsmålstegnet

Avhengig av omgivelsene kan katter med en kroket eller bøyd hale som ligner et spørsmålstegn føle seg enten lekne eller på annen måte tvilsomme. Hvis noe stressende skjer, gi katten din litt tid til å måle situasjonen. Hvis katten din virker komfortabel, prøv å oppmuntre til lek med en hengende fjærleke.

Krøllet rundt kroppen

Cat Tail Language: Dekoding Your Feline's Flick | Flott kjæledyrpleie (5)

Hvis kattens hale er krøllet rundt seg selv mens den sitter, kan det hende at katten din føler seg underdanig eller litt nervøs. Gi katten din litt plass til å handle på egen hånd når den er klar. Hvis kattens hale er krøllet rundt seg selv mens den sover, trenger katten en pause og foretrekker å bli stående alene.

Svøpt rundt deg eller et annet kjæledyr

Katter kan også krølle halen rundt kroppen eller halen til en annen katt som et tegn på vennskap og hengivenhet. Du kan legge merke til at når katten din er spesielt avslappet i ditt nærvær, kan den vikle en hale rundt armen din. Dette er kattens måte å si: "Jeg elsker deg."

En løs, logrende hale

Cat Tail Language: Dekoding Your Feline's Flick | Flott kjæledyrpleie (6)

Hvis kattens hale svaier løst og sakte fra side til side, fokuserer katten din intenst på noe, kjeder seg eller føler seg leken og sprø. Han forbereder seg kanskje på å forfølge eller kaste på byttedyr, en leke eller litt mat. Katteforeldre bør la kattene deres fortsette å fokusere på det som fanger oppmerksomheten deres.

Du kan også legge merke til at katten din kan svinge forsiktig med halen når den sover, noe som betyr at denne pusen hviler, men fortsatt er våken for hva som skjer i miljøet. Noen ganger kan et kattedyr i dyp søvn svinge med halen når han drømmer.

(Video) Cat Body Language Explained

Quick Flick

Cat Tail Language: Dekoding Your Feline's Flick | Flott kjæledyrpleie (7)

Mens en løst logrende hale kan være et tegn på fokus eller lekenhet, er en raskt piskende hale som surrer kraftigere fra side til side en klar indikator på at kattevennen din føler seg redd eller aggressiv.

Et raskt knips med halen er en advarsel til andre katter og mennesker om å rygge. Disse kattene er opprørte og kan bli aggressive hvis de blir stresset ytterligere. Jo sterkere bevegelse, jo sterkere følelse. Kjæledyrsmødre og -fedre bør trekke seg tilbake og la kattene sine trekke seg tilbake. Unngå å klappe katten din for å forhindre klining-indusert aggresjon.

Hale holdt rett tilbake

Avhengig av omstendighetene kan en katt som holder halen rett bak enten være avslappet, litt bekymret eller interessert i noe. Noen katter som holder halen nede, spesielt i en 45-graders vinkel, kan føle seg alvorlige, dystre og litt mistenksomme. Men for andre kattunger (spesielt langhårede katteraser som persere), kan en hale holdt tilbake eller nede tolkes som et avslappet, nøytralt uttrykk.

Se alltid etter kontekst basert på kattens omgivelser, kroppsholdning, øyne og øreposisjon for å finne ut hva katten din føler.

Tucked hale

Cat Tail Language: Dekoding Your Feline's Flick | Flott kjæledyrpleie (8)

Når katten din er redd eller underdanig, kan den trekke halen tett rundt kroppen eller mellom bena. Katten din kan prøve å krympe til den minste mulige størrelsen, senke hodet og huke kroppen. Katteforesatte bør prøve å redusere kilden til kattens stress eller usikkerhet og unngå å forstyrre situasjonen ytterligere.

Videre kan en katt med en tucked hale oppleve smerte. Hvis du er i tvil, kontakt veterinæren din for å sikre at kattekameraten din ikke har en sykdom eller skade som forårsaker denne oppførselen.

Oppblåst hale

Mens noen katter kan opptre underdanig i møte med fare, kan andre situasjoner kreve at en katt forsvarer seg. I et forsøk på å se så stor ut som mulig for å avverge et rovdyr eller annen trussel, kan katten din bløffe ved å stramme håret gjennom en glattmuskulatur kjent som piloereksjon, noe som får halen til å blåse opp.

(Video) Decoding Cat Tail Language | Unraveling the Secrets Behind Tail Positions | Communication with cat

Når katten din er så opphisset eller redd, kan ryggen hans også bøye seg for å ligne en "Halloween-katt"- eller "skremt katt"-stilling – en annen måte å virke større på.

Når katten din er redd nok til å stramme pelsen, bør du nøye prøve å spre den plagsomme situasjonen og unngå å trigge katten din ytterligere, slik at katten kan trekke seg tilbake for å unngå å eskalere situasjonen.

Kattens halespråk: Se etter kontekst

Cat Tail Language: Dekoding Your Feline's Flick | Flott kjæledyrpleie (9)

Feline kropps- og halespråk er komplekst, men med litt øvelse vil du være på vei til å bli en ganske kjæledyrtolk. Hvis du noen gang er i tvil om meningen bak kattens haleposisjon, se på andre signaler for indikasjoner på hensikt.

Her er noen nyttige tips og spørsmål å stille:

Vokalisering: Er katten din vokalisert ved hyggelig spinne eller knurring i sinne eller nød?

Generell holdning: Hva er kroppsholdningen hans: avslappet, krypende, eller i ferd med å slå eller angripe?

kattens øyne: Er øynene hans myke og blinkende, noe som tyder på en rolig stemning, eller er de åpne og stirrende, mer sannsynlig å bli tolket som våkne, redde eller aggressive?

Kattens ører: Hva med kattens ører? Er de avslappede og fremovervendte eller rettet bakover for å antyde en irritert eller sint følelse?

(Video) Ninja Kidz Movie | Season 1 Remastered

Enhver ikke-verbal katteatferd tolkes best med det som skjer i miljøet og kattens generelle utseende og handlinger. Full forståelse oppnås best ved å koble sammen alle disse observasjonene for å dekode hvordan katten din har det.

Ved å ta hensyn til kattens ikke-verbale signaler som haleposisjoner, vil du være flytende i kattespråk på kort tid og bedre i stand til å forstå og kommunisere med din pelskledde bestevenn.

FAQs

What does the cat flicking her tail indicate? ›

Flicking: If your cat is flicking its tail back and forth, particularly in a rigid way, there's a good chance she's upset or frightened—or stalking prey.

How do you decode a cat's tail position? ›

In general, a cat that's walking around with its tail held high is happier and in a better mood than one with a low tail. If your cat approaches you with their tail held straight up – sometimes paired with a prancing walk or happy meows – they're in a good mood and may be looking for attention.

How do you translate a cat's tail? ›

Erect Tail: When the tail is erect to its full length, it is a greeting, an invitation for rubbing or a request for food. Tail Flick: The tail flick of a seated cat often indicates irritation. Wagging Tail: Tail wagging can mean many things. Small flicks might express indecision.

What does cat tail slapping mean? ›

Cats slap their tails against people to show affection, irritation or because they want attention. Understanding what your cat is saying through their tail wags will ensure your cat gets the care that they need and will also make your bond so much stronger.

Are cats happy when they flick their tail? ›

Flicking or Swishing Tail

A flicking tail or side-to-side swish indicates excitement, contemplation, beginning irritation, or that your cat is in pain. This could also mean your cat is focused, such as when watching a bird outside the window.

Do cats flick their tail when happy? ›

They Are Happy

When cats are happy or during their playtime, they often wag their tails slowly in a waving motion from side to side. They could just be in a good mood, or they could be focusing on something, whether it is a bird outside the window or a toy you are waving at them.

What are 2 different signals a cat can send with its tail? ›

On a calm cat a straight-up tail with a hooked tip is a friendly greeting, while an aggressive cat may just have its tail straight up. A fearful “Halloween” cat will have an arched back and “its tail up and puffed.”

What does a cat's tail look like when it's happy? ›

When your cat holds their tail high in the air as they move about their territory, they're expressing confidence and contentment. A tail that sticks straight up signals happiness and a willingness to be friendly. And watch the tip of an erect tail. A little twitch can mean a particularly happy moment.

What does it mean when a cat licks you? ›

To show affection

Licking is not only a grooming mechanism but also a way cats show that they love you. Your cat is creating a social bond by licking you, other cats, or pets. This sign of affection may stem from kittenhood when your cat's mother licked them to groom them and show care and affection.

How do you read a cat's tail wagging? ›

Cats wag their tail when they're unhappy: the low flick

The low flick tail wagging will be displayed as a quick back and forth action. If you notice this cat tail swishing, give them space as this means that they're unhappy and want to be left alone.

Is it OK to touch a cat's tail? ›

While some cats enjoy having their tails touched, others will recoil and even experience pain from a tail stroke. Take it slowly, paying close attention to your cat's reactions to your touch and always respecting their preferences.

Does my cat know I love her? ›

All in all, even the most aloof and brooding cat will be able to pick up on your warmth and devotion. Whether they choose to admit it or not, they can sense when a person loves them (and hates them). So always make sure you're emitting good, kitty-positive vibes, and your cat will be sure to indulge in the lovefest.

Why does a cat hit you with its paw? ›

Cats paw at us out of instinct, by accident, to give or get affection, and to get our attention. Most times, when cats paw at us, it means nothing serious. Sometimes, however, they are getting our attention to tell us that they are sick or in pain.

Why does my cat bite me gently? ›

It probably feels like your four-legged fur baby has got it in for you, but these perceived acts of aggression are actually an indicator of affection. That can be quite difficult to fathom, right? But it's true; they're actually “love bites” rather than a defense mechanism.

What does it mean when a cat lets you touch its paws? ›

This is done through your cat's receptors, and it is why most cats don't let strangers touch their paws. It is a very important and sensitive part of their body. However, if your cat lets you touch its paws, it means that they love and trust you.

Why do cats wiggle their tails while lying down? ›

Some cats wag their tail while sleeping: the sleep twitch

Sometimes when your cat's sleeping and you pet or talk to them, they might twitch their tail. This cat tail language is their way of saying, “I know you're there, but I feel safe enough to carry on snoozing anyway.”

Why is my female cat's back twitching? ›

A sore back, tail, or anal glands can result in muscle twitching on your cat's back. Skin conditions that are itchy such as allergies or parasite infestations, can also cause muscle twitching. There is a syndrome known as “Feline hyperaesthesia” which results in muscle twitching due to excessively sensitive skin.

How do you know when your cat is happy? ›

Snuggles, Cuddles, Lap Sits and Co-Sleeping.

You'll know your cat is happy if they show affection to you and want to interact with you. A content kitty loves scritches, snuggles, head boops, and lap sits.

Videos

1. Decoding Your Cat – Feline Elimination Problems with Meghan Herron, DVM, DACVB
(EveryCat Health Foundation)
2. Terrified Tigers: Working with Different Cat Personalities - conference recording
(Maddie's Fund Education)
3. Dyslexia and Literacy Instruction: Semantics & Fluency
(Capital Region ESD 113)
4. When Your Dog is Reactive to People - 4/18/20
(YourDogsFriend)
5. Whiskers and Wonders: Embracing International Cat Day. 🌍🐱
(CATNIP CAPERS)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated: 08/10/2023

Views: 6482

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.