De tok storfilmer for vekttap og diabetes. Nå er magen deres lammet | CNN (2023)

CNN

Joanie Knight har et budskap til alle som vurderer medisiner som Ozempic eller Wegovy, som har blitt populære for det dramatiske vekttapet de kan hjelpe folk å oppnå.

"Jeg skulle ønske jeg aldri rørte det. Jeg skulle ønske jeg aldri hadde hørt om det i mitt liv, sa Knight, 37, fra Angie, Louisiana. «Denne medisinen gjorde livet mitt til et helvete. Så mye helvete. Det har kostet meg penger. Det kostet meg mye stress; det kostet meg dager og netter og turer med familien min. Det har kostet meg mye, og det er ikke verdt det. Prisen er for høy.»

Brenda Allen, 42, fra Dallas føler det på samme måte. Legen hennes foreskrev Wegovy for vekttap.

"Og selv nå, etter å ha vært av med medisinen i nesten et år, har jeg fortsatt mange problemer," sa Allen. Hun sa at hun nylig var på akuttmottaket etter å ha kastet opp så mye at hun ble dehydrert.

Et lavvinklet bilde av en ung kvinne som veier seg selv i en vekt Karl Tapales/Moment RF/Getty Images Eksperimentelle medisiner tar sikte på å overgå vekttapstjerner som Ozempic og Wegovy

Emily Wright, 38, en lærer i Toronto, begynte å ta Ozempic i 2018. Over et år, sa hun, gikk hun ned 80 kilo, som hun har klart å holde unna. Men Wright sa at hun nå kaster opp så ofte at hun måtte ta permisjon fra jobben.

"Jeg har nesten vært borte fra Ozempic i et år, men jeg er fortsatt ikke tilbake til det normale," sa Wright.

Diabetesmedisinen Ozempic, og dets søstermedisin for vekttap, Wegovy, bruker den samme medisinen, semaglutid. Disse og andre legemidler i denne familien, som inkluderer medisiner som tirzepatid og liraglutid, virker ved å etterligne et hormon som er naturlig laget av kroppen, GLP-1. En av rollene til GLP-1 er å bremse passasjen av mat gjennom magen, noe som hjelper folk til å føle seg mettere lenger.

Hvis magen bremser for mye, kan det imidlertid forårsake problemer.

Knight og Wright har blitt diagnostisert med alvorlig gastroparese, eller magelammelse, som legene deres tror kan ha vært et resultat av eller blitt forverret av medisinene de tok, Ozempic.

Wright sa at hun også har blitt diagnostisert med syklisk brekningssyndrom, som får henne til å kaste opp flere ganger om dagen.

De tok storfilmer for vekttap og diabetes. Nå er magen deres lammet | CNN (2)

Emily Wright gikk ned 80 kilo på Ozempic og sliter nå med gastroparese

Allen har ikke en diagnose for mageproblemene sine, men sa at de startet først etter at hun ble oppfordret av legen til å ta Wegovy for å gå ned i vekt. Hun håndterer sin pågående kvalme og oppkast med en medisin kalt Zofran og reseptbelagte probiotika mens hun venter på flere tester i oktober — de første ledige timene hun kunne få hos spesialister.

Legene sier at flere tilfeller som disse kommer til syne ettersom stoffenes popularitet økte. US Food and Drug Administration sa at de har mottatt rapporter om personer på stoffene som opplever magelammelse som noen ganger ikke har løst seg når det er rapportert.

Og forrige måned, American Society of Anesthesiologistsadvartat pasienter bør slutte med disse medisinene en uke før operasjonen fordi de kan øke risikoen for at folk får opp mat under en operasjon, selv om de har fastet som anvist. Oppkast under narkose fører noen ganger til at mat og magesyre kommer inn i lungene, noe som kan forårsake lungebetennelse og andre problemer etter operasjonen.

Så langt antas ekstreme og nådeløse tilfeller som disse å være sjeldne, og de kan være et resultat av at stoffet avslører eller forverrer en eksisterende "treg mage". Leger sier at folk kan ha en stille tilstand som kalles forsinket gastrisk tømming og ikke vet det. Det er ingenting på legemidlenes etiketter som spesifikt advarer mot at gastroparese kan oppstå.

LOS ANGELES, CALIFORNIA – 17. APRIL: I denne bildeillustrasjonen hviler esker med diabetesmedisinen Ozempic på en apotekdisk 17. april 2023 i Los Angeles, California. Ozempic ble opprinnelig godkjent av FDA for å behandle personer med type 2 diabetes - som risikerer alvorlige helsekonsekvenser uten medisiner. De siste månedene har det vært en økning i etterspørselen etter Ozempic, eller semaglutid, på grunn av vekttapsfordelene, som har ført til mangel. Noen leger foreskriver Ozempic off-label for å behandle fedme. (Fotoillustrasjon av Mario Tama/Getty Images) Mario Tama/Getty Images Europeisk tilsynsmyndighet utvider etterforskningen av risikoen for selvmordstanker hos brukere av populære vekttapsmedisiner

Som svar på CNNs forespørsel om kommentar, påpekte Novo Nordisk, produsent av Ozempic og Wegovy, at legemidler i denne klassen har blitt brukt i 15 år for å behandle diabetes og i åtte år for å behandle fedme, og de har blitt grundig studert i virkeligheten. verden og i kliniske studier.

"Gastrointestinale (GI) hendelser er velkjente bivirkninger av GLP-1-klassen. For semaglutid er de fleste GI-bivirkninger milde til moderate i alvorlighetsgrad og av kort varighet. GLP-1 er kjent for å forårsake en forsinkelse i gastrisk tømming, som angitt på etiketten til hver av våre GLP-1 RA-medisiner. Symptomer på forsinket magetømming, kvalme og oppkast er oppført som bivirkninger, heter det i uttalelsen.

Gastroparese kan ha mange årsaker, inkludert diabetes, som er en grunn til at mange mennesker bruker disse medisinene i utgangspunktet. Kvinner er også kjent for å ha høyere risiko for tilstanden. I mer enn halvparten av tilfellene av gastroparese,leger klarer ikke å finne en årsak.

"De kan bare være veldig uheldige," sa Dr. Michael Camilleri, en gastroenterolog ved Mayo Clinic, om personene som delte sakene sine med CNN.

På den annen side er det slik stoffene virker, selv om ikke mange leger eller pasienter forstår dette eller problemene som kan følge, sa han.

Camilleri mottok et stipend fra National Institutes of Healthå studerehvordan en av de første GLP-1-agonistene, et medikament kalt liraglutid, påvirker magefunksjonen.

Han rekrutterte 40 overvektige voksne og tilfeldig tildelte dem til å ta økende doser av liraglutid eller placebo, som ikke hadde noen aktive ingredienser.

Etter fem uker fikk han folk i studien til å spise et måltid med et radioaktivt sporstoff, slik at han kunne se hvor lenge maten holdt seg i magen. Personer som tok liraglutid hadde dramatisk redusert fordøyelse sammenlignet med de som fikk placebo; det tok omtrent 70 minutter før halvparten av maten de spiste forlot magen, sammenlignet med bare fire minutter i placebogruppen. Og det var bare den gjennomsnittlige forsinkelsen: Hos noen pasienter på liraglutid var tiden det tok for halve måltidet å forlate magen 151 minutter, eller mer enn to og en halv time.

Camilleri sa at gruppen som tok liraglutid gikk ned i vekt, og jo større forsinkelsen var når maten forlater magen, jo mer vekt syntes folk å gå ned.

Heldigvis så det ut til at folk i studien tilpasset seg medisinen over tid. Etter 16 uker fjernet folk i gruppen som tok liraglutid omtrent halvparten av maten de spiste fra magen på omtrent 30 minutter, i motsetning til syv minutter i placebogruppen. Symptomer på kvalme og oppkast så ut til å lette også.

"Dessverre har det ikke vært slike robuste studier, så hele ideen om at denne klassen av medisiner faktisk forsinker magetømming er ikke like godt anerkjent," sa Camilleri.

"Det kan tenkes at noen pasienter kan ha borderline langsom gastrisk tømming og å starte en av GLP-1-agonistene kan utløse en fullverdig gastroparese."

'Hvordan kaster jeg opp så mye?'

Joanie Knight husker nøyaktig hva hun spiste på bursdagen sin i 2021. Hun bestilte kyllingfajitas på en av favorittrestaurantene hennes. Hun spiste tre tynne pommes frites og to eller tre stykker kylling, og så kjente hun panikken når hun ikke klarte å svelge maten.

"Det føltes som om det satt fast i halsen min," sa Knight, som hadde tatt Ozempic i to år på det tidspunktet og allerede spiste veldig lite hver dag som et resultat. Bursdagsmiddagen hennes utløste et anfall med voldsomme oppkast.

"Jeg tenkte," jeg hadde ikke spist. Hvordan kaster jeg opp så mye?’» sa hun.

Hun oppsøkte en gastroenterolog, en lege som spesialiserer seg på mageproblemer. De la et rør med et kamera ned i halsen hennes og inn i magen hennes for å se hva problemet kan være.

"De sa, 'magen din er full av mat'," sa hun.

Normalt vil mindre enn 10 % av maten ligge igjen i magen fire timer etter et måltid. Når det klatrer til mellom 10 % og 15 %, er det detanses som mild gastroparese. Moderat gastroparese er når 15% til 35% av maten er igjen. Alvorlig gastroparese er alt over 35 % etter fire timer.

En gastrisk tømmingsstudie - en test som måler hvordan maten beveger seg gjennom magen - satte Knight i den alvorlige kategorien. Hun sa at hun holdt seg kvalm hele tiden, uansett hvor lite hun spiste, og tok reseptbelagte kvalmemedisiner "liker det" var godteri."

Ozempiske resepter kan være enkle å få på nettet. Dens popularitet for vekttap skader de som trenger det mest

Likevel koblet ikke legene mageproblemene hennes til Ozempic hun tok. Selv omreseptinformasjonfor stoffet advarer om kvalme og oppkast, nevner det bare at stoffet forårsaker en forsinkelse i magetømmingen som en advarsel om at det kan påvirke absorpsjonen av andre medisiner. Det gikk nesten fire måneder før en spesialist tok henne av medisinen.

Emily Wright, læreren fra Toronto, sa at Ozempic hjalp henne med å gå ned rundt 80 kilo på ett år, og hun fortsatte å ta det for å hjelpe til med å kontrollere blodsukkeret, men hun følte seg alltid syk. Hun sa at hun kastet opp hver dag, men ble på en måte vant til det: Hun ville våkne og kaste opp, og så ville dagen bli bedre.

Ikliniske studier, nesten halvparten av personene, 44 %, som tok Wegovy rapporterte om kvalme, og nesten 1 av 4 rapporterte oppkast; begge er vanlige symptomer på gastroparese.
I de kliniske studiene for Ozempic, som er den samme medisinen som Wegovy, men gitt i en lavere dose, rapporterte 1 av 5 personer kvalme og 1 av 10 rapporterte oppkast.

I september 2020 måtte Wright legges inn på sykehus for dehydrering relatert til oppkastene, og det fikk henne til å presse legene sine for å få flere svar. En magetømmingsstudie viste at hun hadde gastroparese. Legene hennes satte henne på ytterligere to medisiner for å prøve å hjelpe henne med å håndtere symptomene, men tok henne ikke av Ozempic fordi de ikke mistenkte at det bidro.

Diabetes kan også forårsake gastroparese, men det skjer vanligvis bare hos personer som har hatt sykdommen i minst et tiår og har kronisk høyt blodsukker som har skadet nervene som kontrollerer magen.

Både Knight og Wright sier at legene deres avviste denne muligheten i sakene deres. "Alle sa at det ikke er mulig at det er diabetes," sa Wright, som hadde blitt diagnostisert med diabetes i bare fem år da hun utviklet gastroparese.

I september 2022 ble oppkastet hennes mye verre. Da hun sto foran klasserommet, sa Wright, begynte hun å få raps som luktet så sterkt av svovel og råtne egg at barna begynte å kommentere det. «Hva er det? Hvor kommer det fra?" de spurte.

Så, i stedet for å bare kaste opp maten hun nylig hadde spist, la Wright merke til at hun kastet opp maten hun hadde spist tre eller fire dager før.

En annen gastrisk tømmetest viste at tilstanden hennes var blitt dårligere.

(legg til bildetekst) Gaston Ernesto Gonzalez Avila/iStockphoto/Getty Images Forget TikTok hevder: «Nature's Ozempic» er ikke noe slikt, sier eksperter

"Så sa GI-legen," Vel, jeg har sett mange klienter komme inn med fulle mager på endoskopi som er på Ozempic. Så la oss prøve å ta deg av Ozempic,» sa Wright.

Både Knight og Wright sa at de ble lettet etter å ha sluttet med medisinen, men problemene deres fortsatte.

Nå, sa Wright, i stedet for å kaste opp et måltid hun spiste for flere dager siden, kaster hun for det meste opp mat hun har spist nylig.

For personer med gastroparese - uansett årsak - er disse historiene normen. Det tar en bratt mental og fysisk toll på folk som lever med det.

Knight fikk til slutt en magebypassoperasjon. Det ligner på teknikken som brukes for vekttap, men det kan også være en behandling for alvorlige tilfeller av gastroparese. Hun sa at det har tillatt henne å spise noen av favorittmatene sine igjen, som noen biter av pizza eller kylling.

"Tidligere hadde jeg en ekstrem mengde vitaminer fordi jeg ikke spiste. Nå kan jeg spise nok til at jeg ikke er underernært," sa Knight.

Wright sa at hun bare håper at tilstanden hennes vil forbedre seg med medisiner og tid.

– Vi vet ikke når vi blir bedre. Jeg tror det er den vanskeligste delen, sa hun. "Som hvis du kunne gi meg et år eller to år, ville jeg hatt noe å håpe på."

Veier fordeler og risikoer

Legemiddelregulatorer sier de har mottatt rapporter om magelammelse blant pasienter som tar GLP-1-agonistmedisiner.

"FDA har mottatt rapporter om gastroparese med semaglutid og liraglutid, hvorav noen dokumenterte bivirkningen som ikke gjenopprettet etter seponering av det respektive produktet på tidspunktet for rapporten," sa byrået i en uttalelse til CNN.

Rapportene er sendt inn gjennom byråets offentlig tilgjengelige sporingssystem for uønskede hendelser, og FDA sa at det ikke alltid er nok informasjon i disse rapportene til å evaluere dem på riktig måte.

FILFOTO: Et utvalg injektorpenner for vekttapsmedisinen Wegovy er vist i denne bildeillustrasjonen i Chicago, Illinois, USA, 31. mars 2023. REUTERS/Jim Vondruska/Illustrasjon/Filfoto Jim Vondruska/Reuters Novo Nordisk begrenser Wegovy-doser for nye pasienter ettersom etterspørselen overskrider tilbudet

FDA sa at det ikke har vært i stand til å fastslå om medisinene var årsaken eller om gastroparesen kan ha vært forårsaket av et annet problem.

"Gastroparese kan være en komplikasjon av diabetes som er relatert til langvarig eller dårlig kontrollert sykdom, noe som ytterligere kompliserer muligheten til å bestemme hvilken rolle stoffene spilte i de rapporterte hendelsene," sa byrået.

På spørsmål om leger og pasienter bør advares om risikoen for personer som er kjent for å ha treg fordøyelse til å begynne med, sa FDA at fordelene med medisinen fortsatt kan oppveie risikoen, selv for denne gruppen.

"Forskrifter knyttet til legemiddelmerking sier at et legemiddel kun skal kontraindiseres i de kliniske situasjoner der risikoen ved bruk klart oppveier enhver mulig terapeutisk fordel. Kun kjente farer, og ikke teoretiske muligheter, kan være grunnlaget for en kontraindikasjon," sa byrået.

FDA sa at personer med gastroparese ikke ble ekskludert fra kliniske studier av disse medisinene, og fordelene for diabetes og vektkontroll "kan oppveie risikoen hos noen pasienter med gastroparesis eller forsinket gastrisk tømming."

Leger som er eksperter på å behandle gastroparese sier at de hører flere historier som disse ettersom flere prøver stoffene.

"Gastroparese eller forsinket gastrisk tømming fra GLP-1-agonistene skjer definitivt," sa Dr. Linda Nguyen, som spesialiserer seg på behandling av denne tilstanden ved Stanford University.

Det som ser ut til å være uvanlig med tilfeller som Wrights og Knights, sa Nguyen, er at de ikke ble bedre etter at de sluttet å ta medisinen.

"Etter min erfaring, når du stopper GLP-1-agonisten, forbedres magetømmingen, og den blir bedre," sa Nguyen, som også er talsperson for American Gastroenterological Association.

Bekymring for operasjon

Anestesileger sier at det er reelle farer forbundet med magelammelse på disse medisinene, og leger og pasienter trenger mer informasjon om risikoen.

Dr. Renuka George, stipendiatdirektør for regional anestesiologi ved Medical University of South Carolina, tvitret nylig et bilde av mageinnholdet sugd fra en pasient som hadde fastet som anvist, men som tok en GLP-1-agonist for diabetes. Magen, sa hun, var i utgangspunktet full, selv om personen hadde fulgt alle instruksjonene for kirurgiske forberedelser til punkt og prikke.

George forklarte at dette er en advarende historie.

"Dette har blitt mer, antar jeg, front og sentrum for anestesileger, rett og slett fordi aspirasjon er en stor bekymring," sa hun.

Fotoillustrasjon: Jason Lancaster/CNN/Adobe Stock Opinion: Ozempic er ikke bare et «vidundermiddel». Det kan også være et advarselsskilt

George forklarte at magesekken og spiserøret kan håndtere de sure fordøyelsessaftene som blandes med mat. Lungene kan ikke.

"Lungevev er skjørt og verdifullt," sa George. «Hvis noe går ned i lungene, er det i beste fall en hoste; i verste fall havner du på respirator i en lengre periode.»

Hun sa at ettersom flere og flere mennesker tar disse medisinene, med lite informasjon om magebremsen som følger med dem, vet de kanskje ikke å fortelle det til legene sine.

"Den store bekymringen er om vi har pasienter som ikke er klar over dette og ikke forteller det til anestesilegene sine fordi ikke alle ønsker å annonsere at de bruker et vekttapsmedisin, ikke sant?" hun sa. "Så det blir et problem fordi de ikke fastes riktig."

American Society of Anesthesiologists anbefaler leger å la pasienter slutte med disse medisinene i én uke før operasjonen for å forhindre aspirasjon, men president Dr. Michael Champeau sa at de ikke er sikre på hvor lang tid det er å faste eller stoppe medikamentet. .

"Da vi utstedte denne veiledningen, utstedte vi den på grunnlag av svært begrenset vitenskapelig bevis," sa Champeau. Denne typen studier - på forsinkelsen i magetømming - har bare ikke blitt gjort, sa han.

Han sa at ekspertene deres mente at å stoppe det en uke i forveien, for folk som tar det ukentlig, ville være rimelig på kort sikt.

George sa at hun var klar over pågående studier for å prøve å lære mer om denne komplikasjonen.

Få CNN Health sitt ukentlige nyhetsbrev

Registrer deg her for å fåResultatene er med Dr. Sanjay Guptahver tirsdag fra CNN Health-teamet.

"Det er mye forskning på gang. Jeg har en følelse av at vi kommer til å se mange publikasjoner om dette de neste årene, sa hun.

Inntil mer er kjent, sa George, må folk være åpne med alle legene sine om å ta noen medisiner.

Knight, gastroparese-pasienten i Louisiana, sa at folk må vurdere risikoen nøye.

«Jeg aksepterte at medisinen virket for meg. Jeg hadde en stor bivirkning av det som endret livsløpet mitt. Nå føler jeg at mitt beste alternativ er å prøve å advare folk når jeg kan, sa hun.

Nguyen, Stanford-legen, sa at pasienter må ta hensyn til bivirkningene. Hvis du kaster opp en eller to ganger, kan det være normalt, men vedvarende oppkast er det ikke.

«De bør vurderes. Vurder å redusere dosen eller slutte med medisinen," sa hun.

"Hvis oppkastet ditt påvirker hydreringen eller du må ta andre medisiner for å behandle bivirkningene av denne medisinen, så tror jeg det er på tide å revurdere."

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated: 18/12/2023

Views: 6351

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.