Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (2024)

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (1)

Halesignaler er en viktig del av kattens kommunikasjonsrepertoar. Denne artikkelen tar sikte på å forklare mer om katters haler og halebevegelser, slik at du er bedre rustet til å forstå hva katten din sier til deg med kroppsspråk ved å bruke denne komplekse, subtile og uttrykksfulle delen av deres anatomi.

Hva er en kattehale?

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (2)

Halen er en forlengelse av ryggraden: mens den menneskelige ryggraden stopper ved bekkenet vårt, hos dyr, inkludert katter, fortsetter ryggraden bakover i ytterligere 18 til 23 små bein, eller 20 til 30 cm.

Den gjennomsnittlige hunnkattens hale måler 25 cm (10 tommer), og den gjennomsnittlige hannkattens hale måler 28 cm (11 tommer), med større raser somMaine Coonshaler opp til 40 cm (16 tommer) lange. Halen kan være smal (hos mindre, korthårede katter) eller den kan være tykkere (hos større, langhårede katter som f.eks.persere).

Halebeina er dekket av lag med bindevev, blodårer, muskler, hud og pels. Halen har en rik tilførsel av nerver, noe som gir katter muligheten til å få halen til å bevege seg på små og store måter. En katts hale kan rykke eller dirre nesten usynlig, eller den kan bevege seg som en pisk for å slå med styrke.

Hva kan kattens hale fortelle deg?

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (3)

Huskatter bruker halene sine på en rekke forskjellige måter for å kommunisere med andre katter, og med mennesker.

Kattehalespråk kan fortelle deg om en katts humør, deres følelser og intensjoner, slik at du kan forstå og forutsi kattens oppførsel. Bevegelsen av halen kan fortelle deg så mye som en purr, en mjau eller en yowl.

En hale kan bevege seg i et nesten uendelig utvalg av kombinasjoner av bevegelser, men følgende haleposisjoner er de vanligste måtene en katt kan bruke halen til å kommunisere på.

1. Haleholdt vertikal

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (4)

En hale som holdes høyt med en "spørsmålstegn"-kurve på spissen er vennlig og vanligvis i godt humør.

Hva betyr det når halen til en katt er oppe? Når en katt holder halen rett opp vertikalt, er dette en vennlig invitasjon til å engasjere seg: anatomisk sett avslører katten sin analsekkregion, og inviterer andre katter til å snuse på dette området som en type intimt sosialt engasjement.

Noen ganger kan halespissen være krøllet, noe som skaper et karakteristisk spørsmålstegn.

Kjæledyrseiere kan slappe av når katter nærmer seg dem med halen høyt i denne posisjonen: det er en vennlig hilsen. Katten din sier "Jeg er kattevennen din". Et spørsmålstegn hale kan være ledsaget av spinning,

2. Hale som brukes til å vikle seg rundt en annen skapning

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (5)

Når en katt vikler halen rundt en person eller et dyr, er det vanligvis et tegn på hengivenhet.

Hvis en katt bruker halen sin til å vikle rundt benet ditt, eller kanskje en annen katts hale, er dette et tegn på nær hengivenhet.

På et biologisk nivå inkluderer en katts hale duftkjertler, så halen brukes til å bytte dufter med den andre skapningen. Dette ligner på hodepressing og kinngniding, og det er som om katten klapper deg, på samme måte som du klapper den når du vil engasjere deg.

3. Vipp med halespissen

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (6)

En flimrende tupp på halen kan indikere irritasjon eller nysgjerrighet.

Dette er et tegn på at en katt føler seg irritert eller fascinert av noe. Katteeiere bør skanne kattens miljø for å se om de kan oppdage kilden til kattens oppmerksomhet. Dette kan være et tegn på tidlig irritasjon dersom det er en trussel mot en katt i nærheten, eller et tegn på lekenhet hvis det er en leke i nærheten.

4. Halen logrende

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (7)

En katt kan vise ambivalens eller usikkerhet ved sakte å logre med halen.

Når en katt logrer med halen (beveger halen rytmisk fra side til side), uttrykker de ambivalens om hva de skal gjøre. Hvis de kunne snakke, ville de sagt"Jeg er ikke sikker på dette".

Så hvis en katt er i konfrontasjon med en annen katt, logrer halen som for å si det"vil jeg angripe eller vil jeg stikke av?"Hvis en katt forfølger byttedyr, vil halen deres bytte fra side til side før de kaster seg: meldingen er"vil jeg fortsette å bevege meg sakte, eller vil jeg hoppe på dem nå?". En halelogring kan være et forspill til å kaste seg, eller en katt kan trekke seg tilbake etter behørig vurdering.

5. Halesurring eller sveiping

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (8)

En raskt svingende hale indikerer en opprørt katt.

En surrende eller svingende hale ligner på en logrende hale, men med mer fart og styrke, som en pisk. Dette indikerer et høyere følelsesnivå, og et forspill til mer dramatisk handling.

Det fungerer også som en advarsel til andre katter (og mennesker) om ikke å komme nærmere. Hvis en katt som surrer halen nærmer seg, eller hvis andre katter (eller mennesker) ikke trekker seg tilbake fra en katt som surrer halen, vil katten sannsynligvis angripe. Katten vil ofte bruke vokalisering for å forsterke surringshalen, med en yowl eller et høyt mjau for å legge til advarselen.

Som en DVM-veterinær vet jeg å stå tilbake hvis en katt på konsulentbordet mitt begynner å sviske med halen: Å forstå denne typen kattehalemeldinger er en viktig del av å praktisere sikker veterinærmedisin.

6. Hale viklet rundt kattens kropp

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (9)

Katter vil ofte vikle halen rundt seg selv når de er fornøyde og ikke ønsker eller trenger interaksjon.

Når en katt sitter på huk med halen viklet rundt seg selv, er dette som mennesker som står med armene i kors. Budskapet er"Jeg er fornøyd her alene, og jeg vil egentlig ikke ha eller trenger noe engasjement."

7. Halen presses flatt til bakken mens katten beveger seg fremover

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (10)

En katt kan presse halen mot bakken mens de forfølger byttet sitt.

Katter inntar denne holdningen når de forfølger byttedyr, reduserer profilen til et minimum for å gjøre seg selv mindre lett å se.

8. Halen beveger seg fritt uten spesifikk posisjon eller handling

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (11)

En avslappet hale som ikke beveger seg eller holdes i en posisjon, indikerer vanligvis en katt som er rolig og ikke fokusert på noe bestemt humør eller ting i miljøet.

Dette kan fortelle deg at det er leketid: katten er avslappet og glad for å bare fortsette med det normale livet.

Konklusjon

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (12)

Katter bruker halen til å kommunisere subtile – og ikke så subtile – meldinger til de rundt dem. Hvis eiere tar seg tid til å lære om hva de ulike halemeldingene betyr, vil de nyte et rikere og tettere forhold til kjæledyrene sine.

ofte stilte spørsmål

Hva betyr det hvis en katt logrer med halen?

En logrende hale betyr at katten er ambivalent: de tar ettertanke, ikke sikker på hva de skal gjøre videre.

Hvorfor slår katten min meg med halen?

Pisking eller surring av halen er et tegn på at katten er sint, og at de kan ta en plutselig, kraftig handling i nær fremtid. Hvis en katt gjør dette, er det på tide å ta et skritt bakover for å gi katten litt plass. Hvis du ikke gjør det, kan du risikere å bli bitt eller ripet.

Hvorfor dunker katter med halen når de ligger?

Halen er en del av en katts balanseutstyr, så akkurat som den brukes til å hjelpe katter til å gå langs smale flater (som en rullatorstang) brukes den også til å holde katter stabile og rolige når de ligger ned. Det er som å vikle et behagelig teppe rundt seg selv og sette dette på plass.

Hvorfor slår katter med halen?

Dette kan være et tegn på at en katt føler seg irritert eller fascinert av noe. Katteeiere bør skanne kattens miljø for å se om de kan oppdage kilden til kattens oppmerksomhet.

Hvorfor logrer katter med halen?

Når en katt logrer med halen (beveger halen rytmisk fra side til side), uttrykker de ambivalens om hva de skal gjøre. Hvis de kunne snakke, ville de sagt "Jeg er ikke sikker på dette".

har katter bein i halen

Halen er en forlengelse av ryggraden: mens den menneskelige ryggraden stopper ved bekkenet vårt, hos dyr, inkludert katter, fortsetter ryggraden bakover i ytterligere 18 til 23 små bein, eller 20 til 30 cm. Halebeina er dekket av lag med bindevev, blodårer, muskler, hud og pels

Hva kattens hale kan fortelle deg (DVM Dr. Pete Wedderburn) - Cats.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6484

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.